La grip d’aquest any 2014

Grip wiki

Font: Viquipèdia

La grip és una malaltia infecciosa d’origen víric que cada any ens visita, i es manifesta en forma de brot epidèmic (afecta un nombre important de persones).

Els professionals sanitaris, però especialment els metges de família i les infermeres d’atenció primària, som els professionals que any rere any atenem a la majoria d’aquests pacients i fomentem mitjançant la vacunació la prevenció de la malaltia, som els que coneixem millor els símptomes i les complicacions que pot donar la malaltia en els pacients de risc.

Aquest any tindrem una nova grip, un nou virus, ja que cada any el virus de la grip muta i és diferent, es transmet per les petites gotes que surten del nas i de la gola quan tossim o estornudem, si no ens tapem la boca, les persones que estan a prop les respiren i es poden contagiar.

Per tal d’evitar el contagi cal ser molt curós, utilitzar mocadors de paper per mocar-se i llençar-los immediatament, rentar-se després les mans amb aigua i sabó. La grip és una malaltia lleu, que es manifesta amb febre, mal de cap, dolor en la musculatura de tot el cos, tos, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrees. En la majoria dels casos la febre desapareix en uns dies, i seguidament milloren tots els símptomes, habitualment no cal ni ser visitat pel metge o la infermera, ja que amb analgèsics i repòs domiciliari es resol perfectament.

Si voleu, podeu consultar els fulls d’informació al pacient de la CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària).

Els professionals sanitaris són actualment la millor eina per ordenar una epidèmia de grip en el nostre territori, disposem d’una organització que pot donar resposta a aquesta situació que considerem un fet més de l’estació de l’any i la vida en comunitat de la nostra societat.

En cas de tenir la grip, el millor és cuidar-nos, és a dir, quedar-nos a casa i prendre algun fàrmac per abaixar la febre i el mal de cap, beure molta aigua, tapar-nos la boca en estornudar i sobretot rentar-nos les mans per evitar el contagi d’altres persones.

Cal dir que en cas de dificultat en respirar o davant de qualsevol dubte sempre teniu un metge de família o una infermera a prop, en el vostre consultori del poble, amb capacitat de detectar qualsevol complicació i actuant de forma coordinada amb altres centres sanitaris en el vostre CAP. Contra la grip disposem d’una vacuna molt eficaç, i cada any la recomanem a les persones amb risc de patir complicacions. Les persones a les quals recomanem posar-se la vacuna són: els majors de 60 anys, les embarassades, les persones amb malalties del pulmó o del cor, les persones amb malalties del fetge, les persones que resideixen en institucions com centres de dia o residències, les persones amb càncer i sempre que ho recomani el vostre metge o infermera.

El principal risc de la vacuna és no posar-se-la quan som un pacient amb el risc que les complicacions de la grip agreugin la malaltia que tenim. Per això des del vostre CAP i els consultoris, us recomanem que us adreceu a la vostra infermera, que us informarà sobre si cal vacunar-vos de la grip.

Aquesta entrada s'ha publicat en Malaltia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s