Festa de l’oli a la Pobla de Mafumet

El proper dia 23 de novembre es celebra la “Festa de l’oli” a la Pobla de Mafumet.

A partir del suc natural de l’oliva s’extreu l’oli d’oliva, present a la nostra dieta mediterrànea.

Els olis són una bona font de greixos monoinsaturats i poliinsaturats que ajuden a reduir el LDL o colesterol “dolent” i per tant a disminuir el risc de patir malalties cariovasculars.

Conté innumerables beneficis per a la nostra salut ja que ens aporta els nutrients indispensables per a l’organisme, a més de fer-nos els menjars més apetitosos, afavoreix l’absorció de vitamines com l’A, D, E i K al cos humà.

En el mercat es poden trobar 3 categories d’olis d’oliva:

Oli d’oliva verge extra: Es tracta d’un oli d’oliva de categoria superior obtingut directament de les olives i només mitjançant procediments mecànics. És l’oli de més qualitat, amb unes propietats organolèptiques (aroma, sabor…) excepcionals, sense defectes i amb totes les vitamines i les substàncies naturals de l’oliva.

Oli d’oliva verge: Obtingut també directament de les olives i només mitjançant procediments mecànics. Aquest tipus d’oli s’obté de la mateixa forma que l’anterior, raó per la qual conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants naturals de l’oliva, però organolèpticament és menys excepcional.

Oli d’oliva: Conté exclusivament els olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges. Aquest tipus d’oli conserva menys vitamines i substàncies antioxidants que els dos anteriors, ja que es perden en part durant els tractaments de refinació.

GASTRONOMIA I SALUT

En tractar-se del suc natural de les olives, permet l’apreciació màxima de les propietats organolèptiques, cosa que el converteix en únic. Així mateix, presenta un valor culinari molt superior a qualsevol altre tipus d’oli i el seu ús per a la preparació, l’amanit, la cocció o la fritura de plats diferents no ofereix alternativa des d’un punt de vista gastronòmic.

A la cuina, l’oli d’oliva verge presenta infinites possibilitats. Ideal pel seu sabor, aroma, color i textura, s’integra a la perfecció en qualsevol tipus de preparat culinari de qualitat, des de la cuina més senzilla i tradicional, fins a la més elaborada i sofisticada i les més innovadores. De fet, són molts els restauradors de primera línia que actualment experimenten noves receptes amb oli d’oliva verge extra com a component principal o, fins i tot, com a component únic dels plats. Es tracta també d’un dels ingredients indispensables de la saludable i reconeguda dieta mediterrània.

La seva privilegiada composició, rica en àcid oleic, així com en vitamina E i en diferents compostos antioxidants, fa que presenti un efecte beneficiós per a la salut, efecte avalat per nombrosos estudis científics que demostren que el consum diari i habitual d’oli d’oliva verge contribueix a la prevenció i a la reducció del risc de malalties cardiovasculars, entre d’altres.

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Prevenció i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s