Dos Metges de família del CAP Morell creen una aplicació per interpretar espirometries

 

“ESPIRO” és gratuïta i està disponible en 4 idiomes per smartphones.
El Dr. Francisco Martín Luján i el Dr. Jordi Daniel i Díez, metges de família del CAP El Morell de Tarragona i socis de CAMFIC, han desenvolupat amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) una aplicació que avalua la funció pulmonar obtinguda en una espirometria i fa una interpretació conjunta dels resultats, proposant una orientació diagnòstica.
Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya i el motiu de consulta del 15% de les visites als metges de família, representen un alt cost sanitari i social, i l’infradiagnòstic n’és un problema rellevant, segons dades del Departament de Salut (1). Amb l’App ESPIRO els professionals sanitaris compten amb una eina que complementa el criteri clínic i ajuda en el diagnòstic i control de pacients amb patologies respiratòries.
L’espirometria és la prova bàsica per l’estudi de símptomes respiratoris i per al maneig en atenció primària del pacient amb patologia respiratòria obstructiva com l’asma i la MPOC i s’utilitza en moltes disciplines de medicina clínica i preventiva. Segons un estudi realitzat a l’atenció primària catalana, la majoria dels centres disposa d’espiròmetre (2).
La interpretació de la prova la fa majoritàriament el metge i aquesta app pot facilitar-la, tot i que no pot substituir el criteri clínic. “Creiem que l’aplicació pot ser de gran utilitat pels metges de família i per tots els professionals que utilitzen l’espirometria com a prova diagnòstica en la seva pràctica assistencial”.“ESPIRO” ofereix d’una forma ràpida una interpretació de la funció respiratòria que pot ajudar al professional sanitari no familiaritzat, facilitant-li la tria dels paràmetres que permeten el diagnòstic i la interpretació dels seus valors. Per als metges més experts ha de servir per confirmar la sospita clínica”, explica el Dr. Martín Luján.
“ESPIRO” fa servir unes poques dades personals (edat, sexe, alçada i pes) i algunes obtingudes a la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme d’elaboració pròpia, dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques. Automàticament emet un informe amb la interpretació de la funció pulmonar que consta de tres elements diferenciats: la presència i severitat de l’alteració, el tipus de patró ventilatori i la resposta al test broncodilatador”, concreta Martín.
“ESPIRO” és gratuïta i està disponible en Apple Store per a dispositius amb sistema operatiu Apple i en Play Store per mòbils amb sistema operatiu Android en 4 idiomes (anglès, castellà, català i francès). https://play.google.com/store/apps/details?.espiro
El programa informàtic que utilitza ESPIRO va ser validat l’any 1999 per 4 metges de família de Reus socis de CAMFiC (3). En 2015 amb el suport de la Societat, el Dr. Francisco Martín i el Dr. Jordi Daniel van adaptar-lo per crear l’aplicació.


Sobre CAMFiC
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) és la societat científica que agrupa als metges de família catalans, fundada en 1983. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. S’articula en més de 40 grups de treball i diferents vocalies territorials.
Més informació:

VIDEO TAC 12

http://tac12.xiptv.cat/la-setmana-camp-de-tarragona/capitol/nova-app-per-malalties-pulmonars

NOTICIA LA VANGUARDIA
http://www.lavanguardia.com/vida/20160203/301872178272/crean-una-app-para-profesionales-de-atencion-primaria-que-ayuda-a-interpretar-espirometrias.html

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Novetats, Prevenció, Vida sana i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s