7 DE JUNY: DIA INTERNACIONAL DEL MASSATGE INFANTIL I EL TACTE NUTRITIU

baby

El massatge és una eina molt rica, que beneficia als nadons en diferents nivells: proporciona un benestar físic, estimula el món sensorial del nen i crea un vincle de comunicació afectiva entre mare i/o el pare amb el nen.
A escala física el massatge proporciona relaxació de la musculatura del cos, això permet l’alliberament de tensions que pugui haver acumulat en la vida dins l’úter i en el moment del part.
En el sistema gastrointestinal del nadó, de vegades poc madur, alleuja els còlics i el restrenyiment. En el sistema respiratori, millora en l’acumulació de les mucositats. Amb el massatge s’afavoreix la circulació sanguínia i indirectament el sistema immunològic millorarà les defenses naturals del nen. En general alleuja possibles molèsties o irritabilitat i proporciona un estat de tranquil•litat i relaxació al nen.

babyII
El massatge també treballa a escala sensorial, la “pell és el primer llenguatge” afirmen els experts en massatge infantil. La informació de l’entorn li arriba pels diferents sentits (tacte, oïda, olfacte, gust, vista), a través del ritual de massatge arriba informació al cervell que crea noves connexions neuronals que serviran per saber “qui sóc” i “què passa al meu voltant”. Amb el massatge es dóna informació sensorial a diferents nivells, amb les mans es treballa el tacte, amb les mirades la visió, amb les paraules i/o cançons l’oïda, amb les olors de la mare l’olfacte, tan important per la creació del vincle, per això és important no usar olors en cremes, olis que puguin interferir, es recomana utilizar oli d’atmetlles, ja que és d’origen vegetal i és suau en olor. Això li donarà referències dels seus límits corporals, del que passa al seu entorn i de com se sent en la relació amb aquest. El massatge ajuda al nadó a sentir-se més segur.
A escala de vincle comunicatiu, és un espai d’interacció del pare/mare amb el nen en el qual s’evidencien els valors que es volen transmetre. La comunicació entre els adults és bàsicament verbal. Els més petits encara no han assolit un nivell de comunicació verbal i per tant necessitem un altre canal per poder interaccionar amb ells. Ells es fan entendre mitjançant el plor, els somriures, les mirades i sobretot el to muscular. Podem saber si un nen està tranquil si la seva musculatura està relaxada i si està nerviós si aquesta musculatura és tensa. No hem d’oblidar que els canals comunicatius tenen doble direccionalitat, el nen ens dóna informació del què li passa però nosaltres també estem donant informació del que ens passa de manera no verbal. Si estem enrabiats transmetrem ràbia, si estem tristos transmetrem tristesa, si tenim por transmetrem por, si estem tranquils transmetrem tranquil•litat. És millor no fer un massatge que fer-lo amb un estat d’ànim que no correspongui a l’objectiu del massatge que és crear un espai i un moment de diàleg i interacció respectuosa amb el nadó a través de la pell.
En resum, el massatge millora el benestar físic del nen, li dóna referències sensorials que l’ajudaran a comprendre i relacionar-se amb el seu entorn i es reforça el vincle pares-bebè, donant-li una seguretat i confiança que més endavant es manifestarà en un millor nivell d’autoestima, amb tot el que això representa.
Anima’t a tocar, a acariciar el teu nadó i a fer-li massatge, Si vols informació o tens dubtes pots contactar amb l’equip de pediatria de l’ABS Morell.
Si vols ampliar informació i aprofundir hi ha el llibre: Xantala un art tradicional el massatge dels nens de Frédérik Levoyer.

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Infermeria, Novetats, Prevenció, Vida sana i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s