Campanya Euromelanoma 2016

TELÈFON DE CITACIONS:  915434535

EUROMELANOMA: 13 – 17 DE JUNY

Melanoma.jpg

El càncer de pell
La pell és l’òrgan més extens del ser humà i, per la seva funció de barrera, està exposada a múltiples agressions externes, com ara traumatismes, radiacions o agents infecciosos. Es compon fonamentalment de dues capes: una més externa o epidermis, que actua com barrera i es renova constantment, i una altra més interna anomenada dermis, la funció de la qual és de sustentació, i que conté els vasos sanguinis, les glàndules i els terminals nerviosos de la pell.

Les cèl•lules responsables de fabricar el color a la pell s’anomenen melanòcits i se situen entre ambdues capes. Elaboren un pigment, la melanina, que després “injecten” o transfereixen a les cèl•lules de les capes més superiors, i que és responsable del color de la pell, del cabell i dels ulls. La funció principal de la melanina és la de protegir la pell dels efectes nocius de la radiació ultraviolada del sol. Quan la pell s’exposa al sol, els melanòcits transfereixen el pigment ja fabricat a les cèl•lules adjacents i produeixen nova melanina (efecte bronzejador tardà).

El melanoma
La transformació maligna dels melanòcits dóna origen al melanoma, un tipus de càncer de pell de comportament agressiu que es pot curar si es diagnostica i s’extirpa a temps. La incidència d’aquest tumor ha anat augmentant en les últimes dècades de forma exponencial, en relació amb la modificació en els hàbits d’exposició solar de la població. Aquesta incidència és màxima entre la població blanca d’Austràlia i Nova Zelanda, i mínima entre les persones de pells pigmentades.

El melanoma pot aparèixer en qualsevol localització de la pell o de les mucoses, fins i tot en els palmells o plantes, en els genitals, entre el cabell, o sota les ungles. De forma més infreqüent també es pot desenvolupar en les estructures de l’ull. Habitualment es manifesta en forma de lesió pigmentada (piga o nevus) que pot aparèixer de nou o a partir d’un canvi en una lesió prèvia normal. En les fases inicials la taca no sol tenir relleu ni causa cap tipus de molèstia, tot i que a mesura que el tumor creix, pot aparèixer picor o fins i tot sagnat.

Com cada any l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) organitza les jornades de l’Euromelanoma (que es fan a nivell Europeu). Durant la setmana del 13 al 17 de juny, els dermatòlegs de l’Hospital Joan XXIII ofereixen un temps de la seva consulta a la detecció precoç (screening) del càncer de pell (melanoma i no melanoma).
Són unes jornades totalment gratuïtes, on les persones que consideren que tenen alguna lesió cutània sospitosa de ser maligna (lesió pigmentada o vermellosa, que creix i canvia d’aspecte, per exemple) poden demanar cita i se’ls concertarà una visita.
Les trucades es centralitzen en el telèfon 915 434 535 i les visites es canalitzaran i es programaran durant dos dies.
El proper dimecres 15 de juny a l’Hospital Joan XXIII, a través del Dr. Just, Cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital HJ23, i el dijous 16 de juny al Cap Torreforta – La Granja amb la Dra. Pastor especialista amb dermatologia de l’Hospital HJ23.
Com que es pretén fer un cribratge, el dermatòleg li entregarà un informe on l’indicarà si té o no alguna patologia subsidiària de ser tractada de forma programada pel seu dermatòleg de zona. No es podran fer tractaments durant les visites de l’Euromelanoma. Només es valorarà la necessitat de rebre o no un tractament.
Per més informació, consultar la web:
http://euromelanoma.aedv.es/
https://www.aecc.es/SobreElCancer/CancerPorLocalizacion/melanoma/Paginas/melanoma.aspx

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Malaltia, Novetats, Prevenció i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s