JA ÉS SANT JOAN! El Morell per una revetlla segura

fuego.jpg

 

La revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny és una de les més especials de l’any. Hi ha moltes tradicions, festes i costums entre les quals destaca el foc com a protagonista absolut d’una nit màgica. Un tros de coca i una copa de cava animen a no quedar-se a casa i a sortir al carrer i celebrar el solstici d’estiu.
Els petards són els elements més característics de la revetlla de Sant Joan. La manipulació inadequada de coets i articles pirotècnics poden causar cremades i incendis. Per tal d’evitar riscos, cal seguir unes mesures de prevenció per no acabar la festa en un centre sanitari
Prevenció dels accidents a les revetlles
Volem informar sobre les principals mesures de precaució a prendre davant la celebració de la revetlla de Sant Joan amb la finalitat d’actuar de forma preventiva tenint en compte el risc d’accidents. Es tracta d’una sèrie de precaucions que volen afavorir que realment tots puguem gaudir d’una bona revetlla.

En cas de cremades
• En cas de cremades s’aconsella aplicar aigua tèbia no directa dos o tres minuts a la part. Després posar una gasa i anar a l’ambulatori.
• No s’hi han de posar mai cremes, pomades, ni pasta de dents, ni oli
• No rebentar les butllofes
No arrencar les restes de roba que hagin pogut quedar adherides.
En cas de lesions oculars
Que es poden dividir en les produïdes per cremada i les produïdes pel cop d’algun element del propi petard o per materials que l’explosió faci saltar des de la superfície on esclata. Les cremades poden produir-se per petits fragments de paper incendiats o per cendres que cauen des de l’aire després de l’explosió. En contactar amb l’ull, moltes vegades no dóna temps a tancar-lo i llavors contacten amb la còrnia produint un intens dolor per l’úlcera corneal que provoca. A més en parpellejar i refregar-se l’ull el cos estrany pot quedar-se incrustat a la còrnia o a la conjuntiva, o bé quedar-se amagat per sota de la parpella superior. Per reduir el dolor, cal rentar els ulls amb aigua.

En cas de necessitat, cal portar el ferit a l’ambulatori on farem les primeres cures i valorarem si cal derivar-lo a un centre hospitalari.
Què fer si se’ns crema la roba:

• Si per qualsevol circumstància se’ns encén la roba, no correu ja que avivareu les flames
• tireu-vos a terra i rodolar per apagar les flames i evitar que es facin virulentes
• tapeu-vos la cara amb les mans perquè les flames no us arribin i al cabell i per què els gasos no us arribin als pulmons
• Assegureu-vos que les flames s’han apagat abans de treure la roba i no us la traieu mai pel cap.

Coques

coca sant joan.jpg
Però a més dels petards, també s’ha de ser curós amb les coques de Sant Joan i els productes de pastisseria. Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l’època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes.
Per prevenir possibles toxiinfeccions alimentàries i gaudir de les coques amb seguretat seguiu les recomanacions següents:
• Si les elaboreu, respecteu les normes bàsiques d’higiene: netejar, separar, coure, refredar.
• Si les compreu, feu-ho en un establiment apte per a l’elaboració i/o la venda d’aquests aliments.
• Trieu-ne el tipus (farcides o no) en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum.
• Conserveu en fred fins al moment del consum les que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera).
• Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor preparar o comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure’n l’elaboració o l’adquisició en el lloc de destinació.

Alcohol i conducció
La celebració de les revetlles ocasiona desplaçaments i s’associa a un major consum de begudes alcohòliques, la qual cosa provoca un increment del nombre de persones amb lesions derivades de col•lisions i atropellaments. En aquestes dates, cal que:
• Eviteu conduir si preveieu consumir begudes alcohòliques o en horaris en què el cansament i la somnolència us puguin afectar.
• Utilitzeu els transports públics i, si això no és possible i decidiu desplaçar-vos en un vehicle privat, assegureu-vos que la persona encarregada de conduir no consumeixi alcohol o altres drogues.
• Recordeu que el consum de begudes alcohòliques i altres drogues, i la somnolència són factors importants que incrementen el risc i la gravetat de les lesions provocades pels accidents de trànsit de vehicles de motor.

Recordeu!
El CAP del Morell estarà obert el dia 23 de 8h del matí a 21h de la nit i per després el CAP La Granja en horari continuat 24h el dia 24

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Novetats, Prevenció i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s