La píndola de l’endemà

pareja

 

Què és la píndola de l’endemà?

Es tracta d’un anticonceptiu d’emergència el principi actiu de la qual és el Levonorgestrel; s’utilitza quan els diferents mètodes anticonceptius han fallat. Aquest tractament és un mètode d’ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es puguin tenir després de prendre el tractament.

Dels diferents mètodes anticonceptius el més recomanable és el preservatiu, tant el masculí com el femení, ja que és l’únic capaç d’evitar les infeccions de transmissió sexual, fins i tot de la SIDA.

Encara que s’hagi pres la píndola de l’endemà, aquesta pot no evitar l’embaràs i no és fiable al 100%.

Quines situacions d’emergència ens podem trobar?

Doncs aquí us en descriurem algunes:

– que es trenqui el preservatiu

– que el preservatiu es quedi a l’interior de la vagina

– que no s’utilitzi el condó (això no hauria de succeir perquè hauríem de ser conscients   dels riscos i perills que pot comportar… però, malauradament, passa)

– que el mètode anticonceptiu hormonal no s’hagi utilitzat correctament: no recordar de prendre’s una pastilla anticonceptiva o posar-se l’anell o treure’l quan toca
El que és més important és poder fer tot allò que sigui necessari per no trobar-nos amb una situació d’aquest tipus:

– prendre l’anticoncepció hormonal quan toqui i sense oblidar-la
– saber utilitzar un preservatiu
– no fer res que pugui fer malbé un condó
– etc.

On aconseguir-la?

Podeu venir al nostre centre (CAP El Morell) o a altres CAP (de nit al de La Granja), al Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d’urgències de l’hospital. En aquests serveis us informarem i us donarem l’anticoncepció d’urgència de forma gratuïta. (També podeu aconseguir aquest tractament a les farmàcies de manera lliure amb un preu aproximat de 19 €)

Els professionals no es veuen obligats a la dispensació d’aquesta píndola, i poden no fer-ho per motius morals, en aquest cas es deurà respectar la decisió del professional i es pot acudir a un altre centre o bé adquirir-la a la farmàcia.

Edat per a la dispensació?

Els menors a partir dels 16 anys legalment són considerats com majors d’edat en decisions mèdiques, per tant, poden adquirir-la segons la Llei d’autonomia del pacient. Seguint aquestes directrius no serà necessari informar els pares o tutors legals, ni el consentiment per part d’aquests. No obstant això, la dispensació en el cas dels menors d’entre 13 i 15 anys serà valorada pel professional (facultatiu o farmacèutic). Si decideix administrar-la, no serà necessari informar ni demanar autorització als seus tutors legals. En el cas de tenir 12 anys o menys serà necessària l’autorització dels tutors.

Com prendre-la?

S’ha de prendre al més aviat possible, preferiblement dins de les 12 primeres hores després del coit, perquè és quan aquesta és més efectiva, aquesta eficàcia es veurà disminuïda en funció del temps, sent ineficaç a partir de les 72 hores.

Es pot presentar en dues dosis de 0,75 mg o bé en una dosi única d’1,5 mg. En el cas de la píndola única de 1,5mg s’ha de prendre sencera i sense mastegar. En el cas de les dues dosis de 0,75 mg es poden prendre les dosis separades de 12 hores entre cadascuna o bé alhora. En l’actualitat s’aconsella l’administració en una sola presa, els dos comprimits a la vegada.

En cas de patir vòmits les tres primeres hores després, serà necessari tornar-la a prendre immediatament, doncs podria ser ineficaç.

I després?

 • El seu període menstrual podria veure’s alterat, avançant-se o endarrerint-se, el sagnat podria ser irregular i inclús produir-se petites pèrdues fins al següent període.

 

 • Si la menstruació s’endarrereix més de 5 dies, és escassa o intensa, haurà de contactar amb el seu doctor i serà necessari realitzar un test d’embaràs per descartar-lo.

 

 • Hi haurà de sol·licitar informació sobre els diferents mètodes anticonceptius existents, així com dels seus diferents usos i característiques, per tal de decidir quin mètode és el més adequat a la seva situació. Aquesta informació serà administrada per qualsevol professional del nostre CAP.

 

Té efectes adversos?

Els efectes secundaris apareixen en un 10% dels casos. Els més freqüents són:

 • Nàusees
 • Sagnat irregular fins a la següent menstruació
 • Dolor a la part inferior de l’abdomen
 • Cansament
 • Mal de cap

Altres efectes adversos que poden aparèixer però no tan freqüents són:

 • Exantema, picors, urticària
 • Inflamació de la cara
 • Mareig
 • Augment de la sensibilitat de les mames
 • Diarrea
 • Dolor pèlvic

 

 

Per qualsevol informació sobre els diferents mètodes anticonceptius disponibles acudeixin a qualsevol CAP, proporcionem la informació detallada de cada mètode, ajudant-lo a triar el més adequat. Així evitarem un ús inapropiat de la pastilla de l’endemà, dels embarassos no desitjats i de les malalties de transmissió sexual.

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Infermeria, Llevadores, Novetats, Prevenció i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s