Nou Servei, el MAPA

El CAP del Morell, ha incorporat a la cartera de serveis la tècnica anomenada MAPA (Monitoratge Ambulatòri de la Pressió Arterial). Serveix tant per diagnosticar  una hipertensió arterial com per avaluar l’eficàcia del tractament hipotensor.

És un pas més al servei anomenat AMPA (automesura de la pressió arterial), que ja s’oferia.

Quan les mesures de la PA les realitza el mateix pacient o els seus familiars al seu domicili es parla d’automesures domiciliàries de la PA (AMPA). Quan les mesures es realitzen mitjançant dispositius automatitzats, a intervals preprogramats i durant l’activitat diària de la persona en un període que habitualment és de 24 hores es parla de monitoratge ambulatori de la pressió arterial (MAPA). L’aparició de l’AMPA i del MAPA ha contribuït a millorar el diagnòstic de la HTA, ja que permeten diferenciar la veritable hipertensió de la hipertensió de bata blanca. L’efecte bata blanca o hipertensió de bata blanca és l’augment transitori de la pressió arterial que es produeix en algunes persones quan es troben en entorns sanitaris (hospitals, ambulatoris…) a causa de l’estrès involuntari que els provoquen aquests. A conseqüència d’aquest efecte es poden obtenir valors anormalment elevats de pressió sanguínia, que no es corresponen amb els valors de tensió reals, cosa que pot induir a un fals diagnòstic d’hipertensió arterial

L’AMPA consisteix en deixar a l’usuari un aparell de control de la TA validat i que, cada cert temps, passa un control de verificació, per tal que el pacient es mesuri ell mateix la TA durant 5 dies seguits, matí i tarda. Al pacient se l’educa en la tècnica i se li dona material escrit de suport.

Amb el MAPA es fa un pas més enllà, és un aparell de TA que l’usuari portarà durant 24 hores seguides, programat per tenir en compte els cicles circadiaris tal com treball, son, etc…i amb una gravadora ;es programa per fer controls de TA cada 15 minuts o cada 30. També se li dóna al pacient material de suport i una fulla on cal apuntar les incidències que hagin pogut passar durant aquest període.

Al final d’aquestes 24 hores s’obté: una gràfica,les diferents mesures, la mitjana de les xifres, el nombre de mesures realitzades…. informació molt útil per l’ equip que porta a l’usuari, ja que li permetrà millorar en el diagnòstic i en el tractament.

Aquesta prova pot ser indicada tant pel seu metge de capçalera o la seva infermera del CAP del Morell sempre que reuneixi els criteris o es consideri necessari per al diagnòstic.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Novetats, Prevenció, Vida sana i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s