Programa Pacient Expert Catalunya®

Pacient expert

Al CAP El Morell, es realitza des de l’any 2013 el Programa Pacient Expert Catalunya®, dins les activitats comunitàries. Concretament es realitza en diabetis mellitus.

El Programa Pacient Expert Catalunya® es ve desenvolupant en el nostre territori des de l’any 2010. Es un programa de salut comunitària que permet mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre el que anomenem pacient expert i la resta de pacients, donar una sèrie de pautes de canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia.

En el Programa Pacient Expert Catalunya® qui pren el protagonisme és el pacient expert, que transmet coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut. En les sessions els professionals sanitaris passen a fer el paper d’observadors que únicament intervenen en cas que sigui necessari.

El pacient expert és la persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i cuidar-se identificant els símptomes, responent davant d’aquests i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.

La finalitat del Programa Pacient Expert Catalunya® és promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida dels pacients mitjançant l’intercanvi i la transferència de coneixements i experiències entre els pacients experts i resta de pacients.

Els objectius del programa són:

• Aconseguir la implicació dels mateixos pacients.
• Conèixer el grau de satisfacció dels pacients.
• Millorar la qualitat de vida percebuda dels pacients.
• Millorar els coneixements dels pacients sobre la malaltia.
• Millorar el grau d’autocura per adquirir un maneig correcte de la malaltia.
• Millorar l’acompliment terapèutic.

El Programa Pacient Expert Catalunya® consta de nou sessions, una a la setmana, d’una hora i trenta minuts de durada al llarg d’uns dos mesos i mig, que inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants es limita a 10-12 per grup, amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants.

Al CAP El Morell, s’ han realitzat dues edicions, dedicades a la diabetis mellitus, amb una mitja de 10 participants, amb una alta participació i un alt nivell de satisfacció.

Properament tenim prevista una tercera edició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s